SISTEMUL DE OPERARE SI PROCESELE PROCESELE SI SO


SISTEMUL DE OPERARE SI PROCESELE

PROCESELE SI SO

Proces - o suita temporala de executii de instructiuni. Ciclu de viata a unui proces poate fi reprezentat printr-un set de stari ale procesului si trecerea de la o stare la alta. Sunt 3 stari elementare ale unui proces: proces ales – procesului i s-a alocat un procesor, este in curs de executie; proces blocat – procesul asteapta sa se produca un anumit eveniment, a carui aparitie este indispensabila; proces eligibil – procesul are la dispozitie toate resursele necesare lipsa fiind doar procesorul. 
Dar mai sunt si 3 stari suplimentare: prezantare – utilizatorul prezinta sistemului sarcina, sistemul trebuie sa reactioneze la cererea utilizatorului; pastrare – sarcina este reprezentata in forma interna, dar resursele nu sunt inca alocate; terminare – calculele corespunzatoare procesului au luat sfirsit.

MASINA IERARHICA SI MASINA EXTINSA

Un program elaborat de un specialist poate fi de forma [1]:
1 Transfera C, B        Stabileste C=B
2 Gaseste zona 80, X            Sa se gaseasca 80 de octeti de memorie liberi
            si sa se plaseze adresa zonei in X
3 Introdu date in X      Sa se citeasca datele indicate in zona X
4 Compara X(2), ‘/*’   Coincide continutul primilor 2 octeti ai zonei
            X cu ‘/*’?
5 Daca da, stop         Daca coincid, salt la STOP
Instructiunile 1, 4 si 5 sunt instructiuni standard in multe calculatoare contemporane. Insa executia corecta si eficienta a instructiunilor 2 si 3 poate necesita indeplinirea a zeci, sute sau chiar mii de comenzi.
Instructiunile 2 si 3 sunt instructiuni ale masinii extinse, ele neavand echivalenti in setul de instructiuni hardware. Sistemul de operare completeaza setul standard, realizat hardware, cu instructiuni de acest gen.
Setul de instructiuni realizat hardware impreuna cu instructiunile suplimentare ale sistemului de operare formeaza sistemul de comenzi al masinii extinse.
Primele sisteme de operare erau formate dintr-un singur program mare. Dar, odata cu sporirea complexitatii sistemelor, aceasta abordare liniara conducea la dificultati serioase si s-a propus sa se utilizeze si in acest domeniu conceptul de masina extinsa. Acest concept, in cazul sistemelor de operare, poate fi utilizat in doua nivele (fig.1.10.) si conduce la notiunea de masina ierarhica [4]:
Primul nivel - functiile cheie, utilizate de majoritatea modulelor de sistem, pot fi realizate in cadrul unei masini extinse interne si
Nivelul doi - unele module pot fi executate in cadrul unei masini extinse externe, analogic proceselor utilizatorului.
Amplasarea functiilor elementare pe nivele poate fi facuta in felul urmator:
Nivelul 1. Administrarea procesoarelor (nivelul inferior); Nivelul 2. Administrarea memoriei; Nivelul 3. Administrarea procesoarelor (nivelul superior); Nivelul 4. Administrarea dispozitivelor; Nivelul 5. Administrarea informatiei

Bun venit!

Aici veţi gasi informaţii utile despre cele mai răspîndite Sisteme de Operare, care vă vor îmbogăţi cunoştinţele!

Totalul afișărilor de pagină